DonerenNieuwsbrief
Home

CNV-ers steunen zieke suikerrietkappers

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

“Het werk van suikerrietkappers is zo extreem zwaar dat velen ziek worden. Mooi dat de medewerkers van het CNV zelf via hun cao bijdragen aan de verbetering van hun positie”, zegt Roderik Mol van CNV Vakmensen. De CNV-ers steunden in Nicaragua een project gericht op juridische dienstverlening en sociale zekerheid voor suikerrietkappers.

Extreem zwaar werk.

Suikerrietplantages zorgen voor veel werk in Midden-Amerika, tegelijk is het werk van suikerkappers extreem zwaar. Vaak beginnen ze al vanaf veertienjarige leeftijd met werken. In de oogsttijd zijn de werkdagen extreem lang, meer dan 12 uur per dag. En dat bij tropische temperaturen en in de brandende zon. Om voldoende te verdienen moeten ze wel 3000 kilo of meer per dag kappen. Om niet uit te drogen moet een suikerrietkapper wel 7,5 liter per dag drinken. Maar op de suikerrietvelden is vaak nauwelijks drinkwater beschikbaar.

Juridische hulp

Vroeger of later krijgen veel suikerrietkappers last van chronisch nierfalen. Ze raken hun werk kwijt en hebben vaak geen toegang tot de medische zorg.

Samen met de Nicaraguaanse organisatie PASE is via dit IC cao project juridische dienstverlening geboden aan zieke suikerrietkappers. Daardoor konden zieke suikerrietkappers zich laten onderzoeken in een gezondheidszorgkliniek en een medisch dossier opbouwen. Dat is nodig om juridisch bewijs te verzamelen om een rechtszaak te beginnen en aanspraak te kunnen maken op sociale zekerheid.


Mariano (rechts op de foto): "Zonder hulp was dit nooit gelukt"


Een van de mensen die geholpen zijn door dit project, is Mariano Jesus Garcia. "Ik heb chronisch nierfalen. Daardoor raakte ik mijn baan kwijt.

Ik krijg wel een bijdrage van de staat, maar ik heb een jonge dochter die gehandicapt is. Mijn pensioen is te laag om de zorgkosten voor mijn dochter te kunnen betalen. Het team van PASE heeft mij erg goed geholpen. Ik ontvang nu ook een uitkering voor mijn dochter. Ik hoef me nu geen zorgen meer te maken over het geld. Zonder hulp zou dit nooit zijn gelukt."

Voorlichting, training en belangenbehartiging

Samen met vakbonden op de plantages in Nicaragua wordt ook gewerkt aan structurele verbeteringen. Dankzij dit project zijn de werkenden op de suikerrietplantages voorgelicht. Er is ook een handboek voor de landarbeider en hun familie gemaakt.

Daarnaast zijn de leiders van dorpsgemeenschappen waar veel suikerrietkappers wonen, getraind om zich lokaal goed te organiseren en beter op te komen voor hun rechten.

Deelnemers aan de training voor leiders van dorpsgemeenschappen waar veel suikerrietkappers wonen


Bekijk ook de video over het zware werk van de suikerrietkappers en de hulp die via dit project is geboden.

Publicatiedatum 07 12 2017