DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Teken de petitie | Cambodjaanse vakbondsleiders gearresteerd

De Cambodjaanse regering legt de vrijheid van vereniging en meningsuiting steeds meer aan banden. Vakbondsleiders en werknemers wordt het zwijgen opgelegd zodra zij te openlijk in actie komen. Afgelopen weken werden er verschillende vakbondsleiders gearresteerd. Internationale vakbondsorganisaties zijn een actie gestart om hen vrij te krijgen.

Afgelopen 31 juli werd in Cambodja vakbondsleider Rong Chhun gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot een misdrijf. Rong Chhun zette zich in voor kleine boeren dichtbij de Vietnamese grens die van hun land verdreven worden door agressieve Vietnamese bedrijven. 

Teken de petitie en deel dit bericht 

Rong Chhun voerde actie voor fatsoenlijke compensatie voor werknemers bij kledingfabrieken die hun deuren moeten sluiten vanwege de coronacrisis en hij drong ook  bij de regering aan op verbetering van de mensenrechten.  

Vervolgens werd ook Sor Saknika, leider van een vakbond voor informele werkers gearresteerd "wegens opruiing" samen met nog 2 anderen, toen zij zich aansloot zich aan bij de protesten en zijn vrijlating eiste.   

Na een bezoek aan Rong Chhun in de gevangenis op 10 augustus werd Ouk Chayavy aangevallen. De oud-voorzitster van de onderwijsvakbond Cambodian Independent Teachers’ Association werd belaagd door onbekenden waardoor zij van haar brommer viel en gewond raakte. 

ITUC, het netwerk van internationale vakbondsorganisaties, en Education International, de internationale koepel van onderwijsbonden, zijn een actie gestart voor vrijlating van de vakbondsleiders.

 

Help je ook mee ? Teken de petitie en deel dit bericht via jouw social media !

Publicatiedatum 02 09 2020