DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Cambodja exporteert werknemers naar Qatar

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer
De Cambodjaanse vakbond CLC maakt zich ernstige zorgen over de plannen van de regering om de reeds zwakke rechten van werknemers nog verder te beperken. Ook wil de regering Cambodjaanse arbeiders naar Qatar sturen, waar het kafala systeem hen feitelijk tot slaven maakt.
Cambodja exporteert werkenden

Een reeks nieuwe maatregelen, die achter de schermen door de regering wordt uitgewerkt, zou de rechten van de werknemers van het land nog verder inperken. De nieuwe wetgeving zou: • grote delen van de beroepsbevolking uitsluiten van bescherming door het arbeidsrecht; • onredelijk hoge eisen stellen aan toetreding tot een vakbond; • de regering verstrekkende bevoegdheden geven om vakbonden buiten werking te stellen; • collectieve onderhandelingsrechten ondermijnen; • het mogelijk maken stakingen door ambtenaren te verbieden zonder tussenkomst van de rechter.

Cambodja is van plan werknemers naar Qatar te ‘exporteren’

Cambodja zou bovendien voorbereidingen treffen om een eerste groep werknemers naar Qatar te “exporteren, conform een overeenkomst die in 2011 tussen de twee landen werd gesloten. Een wervingsbureau in Cambodja heeft bevestigd dat de autoriteiten het bureau een vergunning hebben gegeven voor de uitzending van werknemers naar Qatar. “ De wrede arbeidsomstandigheden in Qatar komen totaal niet overeen met de beloftes die wervingsbureaus nietsvermoedende arbeidsmigranten vaak doen. Het ‘kafala’-systeem maakt werknemers tot slaven van hun werkgever. In Qatar zijn vakbonden voor buitenlandse werknemers verboden. Elke dag overlijdt er minstens één arbeidsmigrant in Qatar. De internationale vakbondsorganisaties o.a. ITUC en IndustriALL hebben premier Hun Sen schriftelijk verzocht om de regering op te roepen de plannen op te schorten en in plaats daarvan een wet in te dienen die voldoet aan de ILO normen. Ook grote internationale klanten van de Cambodjaanse kledingindustrie hebben gepleit voor aanpassing van de nationale arbeidswetgeving aan de internationale normen. De nieuwste regeringsplannen dreigen het vertrouwen van investeerders in hoe de Cambodjaanse regering omgaat met haar eigen volk, verder te ondermijnen.

Lees ook:
21 Cambodjaanse kledingarbeiders komen om bij verkeersongelukProject voor kwetsbare werkenden in Cambodja

Publicatiedatum 29 05 2015