DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Cambodja aangeklaagd wegens dwangarbeid

In Genève wordt deze weken de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie gehouden. Vast onderdeel van de conferentie is de beoordeling van arbeidsrechtenschendingen door de Commissie voor de Toepassing van de Normen. Cambodja is een van de landen die zich dit jaar moeten verantwoorden. Vakbondsleider Ath Thorn van vakbondsorganisatie CLC uit Cambodja vertelde de commissie over de dwangarbeid opgelegd aan politieke dissidenten, onder wie vakbondsleden en mensenrechtenactivisten

Cambodia Ath Thorn CLC Speech to ILO

Het vakbondswerk wordt voor Thorn en zijn vakbondscollega’s steeds moeilijker, omdat de overheid vaker acties aanmerkt als een verstoring van de openbare orde.

“Al volgen we de wettelijke procedures voor stakingen en al zijn onze vakbondsacties vreedzaam, toch krijgen we te maken met aanklachten en rechtszaken voor het aanzetten tot geweld en het veroorzaken van schade“, zei Thorn in zijn speech in Genève.

Ook vorig jaar moest de Cambodjaanse overheid zich al verantwoorden in Geneve, toen vanwege nieuwe arbeidswetgeving die o.a. het stakingsrecht inperkt.

Komende tijd onderzoekt de commissie de situatie in Cambodja opnieuw, naast een reeks andere landen waar ook ernstige arbeidsrechtenschendingen gerapporteerd zijn, waaronder Algerije, Botswana, El Salvador, Servië, Myanmar, Nigeria, Japan, Honduras.

Vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en overheden voeren tijdens de jaarlijkse International Labour Conference in Genève sociale dialoog op mondiaal niveau over internationale standaarden op het gebied van arbeid.

Meer weten:


De International Labour Conference is te volgen via de ILO websiteBelangrijkste internationale arbeidsrechten die de Internationale Arbeidsorganisatie afgelopen 100 jaar afgesloten heeftOvername laatste kritische krant Cambodja tast vrijheid en democratie verder aanGerelateerd nieuws over de Cambodjaanse arbeidswetgeving

Publicatiedatum 06 06 2018