DonerenNieuwsbrief
Home

Brabants bont in Afrika

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Prachtig zijn die veelkleurige stoffen waarvan Afrikaanse vrouwen hun kleding maken. Typisch Afrikaans zou je denken. Maar niets is minder waar. Die doeken worden bedacht, ontworpen en veelal nog steeds bedrukt in… Nederland! In het Brabantse Helmond om precies te zijn, bij textielbedrijf Vlisco.

Enkele malen is, zonder succes, gepoogd om het bedrukken met wax prints te verplaatsen naar Ghana en Ivoorkust. Tegenwoordig is goedkope imitaties van mindere kwaliteit uit met name China de grootste bedreiging voor de Afrikaanse textielindustrie en Dutch Wax.

Van Helmond naar West-Afrika
Over de geschiedenis van dit Brabants Bont is een boeiend lees- en kijkboek verschenen. Ook de rol van de vakbonden in Ghana en Ivoorkust in heden en verleden komt aan de orde. Het boek is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van CNV Internationaal. Het is te bestellen via de boekhandel.
Titel: ‘Dutch Wax – Van Helmond naar West-Afrika’
Auteur: Robin van Koert
Prijs: € 25,-
ISBN 978 90 9022 394 0

Tentoonstelling Dutch Wax in Leiden
Dit Brabants Bont is ook te bewonderen in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Daar is tot en met 30 juni 2008 een tentoonstelling over deze Dutch Wax te zien.

CNV Internationaal steunt vakbondswerk in Ghana en elders in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Centraal- en Oost-Europa, landen waar nog heel wat te bereiken valt op het gebied van betere leef- en werkomstandigheden. Meer over leven en werken in Ghana.

Publicatiedatum 17 01 2008