DonerenNieuwsbrief
Home

Bedreigd met de dood vanwege steun Colombiaans vredesproces

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Colombia CGT Jorge Ivan Diez
Colombia CGT Jorge Ivan Diez

Een kleine meerderheid van de bevolking stemde op 2 oktober tegen het akkoord met de guerillabeweging FARC. Vakbondsleiders die de campagne vóór het akkoord steunden, worden sindsdien bedreigd door paramilitaire groeperingen

Ruben Dario Gomez Hurtado en Jorge Iván Díez, leiders van vakbondsorganisatie CGT in Medellin zijn in een clandestien pamflet tot doelwit verklaard vanwege hun steun aan het vredesproces. De bedreigingen zijn afkomstig van een groep die zich de Autodefensa Gaitanistas de Colombia noemt.

De bedreigde leiders hadden in de regio Antioquia het voortouw genomen bij de promotie van het vredesproced. Juist daar is de noodzaak van verzoening groot. Het gebied is in het verleden zwaar getroffen door terrorisme waarbij veel vakbondsleiders en mensenrechtenactivisten zijn vermoord.

De Colombiaanse vakbondsorganisatie CGT zet zich in om alle groepen van de samenleving bij het vredesproces te betrekken. De vakbond benadrukt dat constructieve sociale dialoog en een goed werkgelegenheidsbeleid cruciaal zijn voor het vredesproces.

De bedreigingen komen op een moment dat de beschermingsmaatregelen van deze twee vakbondsleiders juist zijn teruggedraaid, waardoor ze weerloos zijn tegen mogelijke aanvallen.

CNV Internationaal steunt de Colombiaanse vakbondsorganisatie CGT. CNV algemeen secretaris Pieter de Vente heeft per brief verschillende Colombiaanse autoriteiten opgeroepen om de bescherming van beide leiders van de CGT Antioquia te intensiveren.

Gerelateerd nieuws: Sociale dialoog een machtig instrument voor vredesopbouwVrede kun je niet tekenen - vrede moet je bouwen

Publicatiedatum 01 12 2016