DonerenNieuwsbrief
Home

Al 1000 Cambodjaanse kledingarbeiders flauwgevallen

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Fabrieken lappen arbeidsomstandigheden aan hun laars

Cambodjaanse vakbonden slaan alarm omdat sinds begin 2014 er al 1.222 gevallen gemeld zijn van werknemers die flauwvielen, en drie sterfgevallen in kledingfabrieken. Dat is meer dan in heel 2013. Lokale vakbonden beschuldigen de fabrieksdirecties die arbeidswetgeving aan hun laars lappen.
Athit Kong van CCAWDU, de vakbondsorganisatie voor de kledingsector benadrukt dat het ministerie van arbeid ook haar controle procedures moet verbeteren om toekomstige incidenten te voorkomen. "Elke fabrieksbezoek door ambtenaren van het ministerie moet  effectief zijn," zei hij. Het aantal flauwgevallen arbeiders tussen januari en augustus is veel hoger dan de 802 gevallen die in heel 2013 werden gerapporteerd.

De belangrijkste boosdoeners

Chemische dampen van textiel en andere materialen en daarnaast pesticiden in de fabriek zijn de belangrijkste boosdoeners. De gevolgen worden verergerd door een gebrek aan ventilatie en slechte hygiënische omstandigheden. Daarnaast speelt oververmoeidheid een rol wanneer arbeiders langere periodes gedwongen overuren moeten maken. Minister Ith Sam Heng reageerde dat het ministerie "juridische stappen zal nemen" tegen eigenaars die zich niet aan de richtlijnen houden. Ith Sam Heng beloofde dat het ministerie vooral strenger zal letten op de naleving van sanitaire en veiligheidsprocedures, bij fabrieken die een geschiedenis van de gevallen hebben. Hij voegde eraan toe dat volgens onderzoek van het ministerie, het flauwvallen vooral zou gebeuren tijdens het warme seizoen tussen juni en augustus, en dat het veroorzaakt zou worden door de 'werksfeer', de algehele gezondheid en de stress van de werknemers.

140 in een weekend

Volgens de vakbonden komt dat "niet overeen met de realiteit," De fabrieken met de hoogste aantallen respecteren in de meeste gevallen ook niet de arbeidswetgeving en de rechten van werknemers . " De vakbonden sloeg alarm na incidenten waarbij ten minste 140 werknemers flauwvielen in drie fabrieken in Phnom Penh op 18 augustus. Het ministerie van arbeid sloot vervolgens een van de fabrieken totdat die voorzien is van goede ventilatie. Alle drie de fabrieken zijn gevestigd in de Vattanac II Industrial Park in de wijk Dangkao wijk in de hoofdstad Phnom Penh. Een werknemers uit een Dongdu Textiel-fabriek meldde zich ziek omdat ze zich duizelig voelde en moest overgeven nadat ze iets giftigs rook. 10 anderen waren eerder op de dag flauw gevallen.

Fabriek gesloten

Volgens een vertegenwoordiger van de de Newpex II fabriek  hadden ambtenaren van het Ministerie van Arbeid opdracht gegeven dat de fabriek gesloten moest blijven totdat het ventilatiesysteem verbeterd is. De directie zelf gelooft niet dat het flauwvallen werd veroorzaakt door een gebrek van ventilatoren en airconditioning: "Hoewel ze waarschijnlijk zijn flauwgevallen door het zien dat anderen flauwvielen, aanvaarden wij verantwoordelijkheid", zei de directeur. In het weekend van 16 en 17 augustus waren op hetzelfde industrieterrein nog eens 140 mensen flauwgevallen bij zes fabrieken. Flauwvallen is een terugkerend probleem in kledingfabrieken. In 2011 vielen bijna 300 werknemers flauw bij een leverancier van het Zweedse modemerk H & M. Cambodja telt 300.000 textielarbeiders. Ze werken vaak lange dagen voor weinig geld in de kledingfabrieken. Hun arbeidsrechtensituatie is vaak slecht. De kledingindustrie is Cambodja's derde bron van inkomsten. Met steun van de Europese Unie is CNV Internationaal samen met de Cambodjaanse vakbondsorganisaties CCAWDU en CLC onlangs het project “Promoting core labour standards in Cambodia – towards a decent job for Cambodian workers”. Het project is gericht op fatsoenlijke banen en de belangrijkste arbeidsrechten waaronder normale werktijden en een veilige en gezonde werkomgeving, om een einde te maken aan veel voorkomende misstanden zoals excessieve overuren en veelvuldig flauwvallen van werknemers.

Publicatiedatum 27 09 2014