DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Aftreden president Guatemala een stap naar herstel van de rechtsstaat

De vakbeweging in Guatemala verwelkomt het aftreden van president Otto Pérez Molina. " We hopen dat dit een eerste stap zal zijn richting meer democratie en versterking van de rechtsstaat in het land." De president trad terug nadat er een arrestatiebevel wegens corruptie tegen hem was uitgevaardigd.

Het Guatemalteekse parlement besloot de onschendbaarheid van de president op te heffen in verband met een corruptiezaak waarin miljoenen dollars aan invoerrechten zijn verduisterd. Otto Perez Molina zou daarin een belangrijke rol zou hebben gespeeld.
Internationale gemeenschap moet druk blijven uitoefenen Volgens vakbonden als CNV-partnerorganisatie CGTG is het cruciaal dat de internationale gemeenschap nu druk blijft uitoefenen om de democratie in Guatemala te versterken en ervoor te zorgen dat bij de verkiezingen de procedures worden gevolgd. "Een paar cosmetische wijzigingen aan de top zullen weinig verschil maken" , aldus  Alberto Ramírez Ordonez, algemeen secretaries van vakcentrale CGTG, de partnerorganisatie van CNV INternationaal in Guatemala. "Om echte en blijvende veranderingen teweeg te brengen is sociale bescherming en bescherming van arbeidsrechten cruciaal. Ook moet er een eind komen aan de onschendbaarheid van personen die misdaden hebben gepleegd tegen vakbondsleiders en andere beschermers van mensenrechten en democratie."   De vakbonden waarderen het werk van de speciale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties naar straffeloosheid in Guatemala (CICIG). Die speelde een doorslaggevende rol bij het aan het licht brengen van de betrokkenheid van de regerende elite bij fraude- en corruptiepraktijken. Overheden, onafhankelijke vakbonden en andere groepen hebben er hard voor gestreden dat de commissie haar werkzaamheden kon voortzetten toen het vorige mandaat eind 2014 afliep.

Het gevaarlijkste land voor vakbondsleden

Guatemala staat al jarenlang boven aan de lijst van gevaarlijkste landen voor vakbondsleiders. Sinds 2004 zijn er meer dan 74 vakbondsmensen vermoord, terwijl degenen die verantwoordelijk zijn voor de moorden nog ongestraft rondlopen.

Publicatiedatum 09 09 2015