DonerenNieuwsbrief
Home

Suikerrietbedrijven El Salvador zetten stappen

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
Betere werkomstandigheden voor 25000 suikerrietkappers in El Salvador

Ook in het Midden-Amerikaanse El Salvador zijn er ernstige sociale en milieuproblemen in de suikerrietbedrijven. Met steun van de tripartiete Internationale Arbeidsorganisatie ILO heeft de sector een handleiding ontwikkeld om stap voor stap de bedrijfsvoering te verduurzamen en de arbeidsomstandigheden van de 25.000 suikerrietkappers te verbeteren.

De handleiding bevat op social terrein richtlijnen voor

  • eerlijke behandeling van de landarbeiders
  • gezondheid en veiligheid op het werk
  • bescherming van de lokale gemeenschappen
  • investeringen in de omgeving.

Daarnaast bevat de handleiding milieurichtlijnen voor verantwoord gebruik van water, bescherming van de bodem en de biodiversiteit. De inhoud is ontwikkeld met steun van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO samen met suikerrietproducenten en –fabrieken, met lokale bestuurders en de ministerie van Milieu, Sociale Zaken, Landbouw en Economie.

Het proces wordt uitgevoerd aan de hand van drie documenten:

  • technische handleiding,
  • quick guide
  • register tbv de voortgangsrapportages.

Tijdens de oogst 2014/2015 is er een proefproject met 18 suikerriet uitgevoerd. Inmiddels nemen bijna 200 producenten deel, bij elkaar een oppervlakte 20,844.183 hectare, 26% van de suikerrietproductie in El Salvador.

De implementatie begint met training van de producenten en de technici van de fabrieken die vervolgens hun eigen plan van aanpak opstellen. De uitvoering en de resultaten worden gecontroleerd door de sociale organisatie Fundazucar die speciaal voor dit project is opgezet.

El Salvador telt in totaal 25.000 suikerrietkappers. Het streven is dat de manuel binnen vijf jaar is ingevoerd in de complete sector.

Publicatiedatum 02 02 2016