DonerenNieuwsbrief
Home

29 landarbeiders vermoord

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Vakbondsorganisaties in Guatemala berichten geschokt over de moord op 29 landarbeiders, onder wie 2 vrouwen, afgelopen 15 mei. De jongste slachtoffers waren nog maar 13, 15 en 16. Zij werkten op de Finca Los Cocos in La Libertad, vlakbij de grens met Mexico.

Gewapende mannen onthoofdden de landarbeiders met messen. Een man die in zijn buik werd gestoken, overleefde het bloedbad door te doen alsof hij dood was. De daders zijn vermoedelijk betrokken bij een drugskartel. Mexicaanse drugskartels lijken de laatste tijd hun activiteiten te verleggen naar het noorden van Guatemalala, omdat Mexico de strijd tegen de drugshandel heeft opgevoerd.

Geweld en straffeloosheid zijn een groot probleem in het Midden-Amerikaanse Guatemala. Het is wereldwijd een van de landen waar elk jaar de meeste slachtoffers van geweld tegen vakbonden te betreuren zijn. Onlangs gingen  50.000 Guatemalteken de straat op om te protesteren.

Meeste misdaden niet bestraft

Wereldvakbondskoepel ITUC roept namens vakbondsorganisaties uit 151 landen president Alvaro Colom op stappen te nemen om een eind te maken aan het systematisch geweld tegen vakbonden, boeren en organisaties van inheemse groepen. “Het is onacceptabel dat de meeste misdaden in Guatemala niet bestraft worden”, aldus ITUC algemeen secretaris, Sharan Burrow. Guatemala heeft conventies van de internationale arbeidsorganisatie ILO over vrijheid van organisatie en onderhandeling ondertekend. In praktijk worden die afspraken echter niet nageleefd.

CNV Internationaal steunt in Guatemala het werk van vakbondsorganisatie CGTG.

Publicatiedatum 23 05 2011