DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Latijns-Amerika Debat

De geopolitieke impact van China, de VS en Europa en de rol van Nederland

Maandagmiddag 25 oktober Nieuwspoort Den Haag

Na het democratiseringsproces in Latijns-Amerika, en het einde van de oorlogen en dictaturen, is Latijns-Amerika een belangrijke en gelijkgestemde bondgenoot geworden voor de EU en Nederland. Bovendien is Latijns-Amerika een belangrijke leverancier van grondstoffen uit de mijnbouw en de landbouw.

 De politieke en economische ontwikkelingen in Latijns-Amerika zijn echter zorgelijk. Ook veranderende geopolitieke verhoudingen maken dat het tijd is om onze kennis van en inzicht in Latijns-Amerika te actualiseren en misschien zelfs onze rol in de regio te herdefiniëren.

Met het debatprogramm Linking Latin America, zijn we ingegaan op actuele ontwikkelingen in Latijns-Amerika en de geopolitieke impact van China, de VS en Europa en de rol van Nederland. 

Het programma vond plaats op maandagmiddag 25 oktober in Nieuwspoort in Den Haag.

Het hoofdprogramma is via onderstaande link terug te kijken.

 

Over ons:

Dit programma is een intiatief van een groep Nederlandse organisaties: CNV Internationaal, CEDLA, NIMD, PAX, Free Press Unlimited, Both ENDS, Impunity Watch en Steungroep Nicaragua. Zij werktensamen aan kennis en bewustwording over ontwikkelingen in Latijns-Amerika en analyseert de effecten van Nederlands en EU beleid in Latijns-Amerika en andersom.

Aanmelden 

Programma


Voorprogramma  13.00 - 14.00 uur

Movies that Matter filmvertoning en discussie over Guatemala

Georganiseerd door  CNV Internationaal, Impunity Watch

In opdracht van vakbond CGTG en CNV Internationaal is een bijzondere documentaire gemaakt over vakbondswerk in het Midden Amerikaanse Guatemala, een land waar vakbondsleiders niet zeker zijn van hun leven.

De documentaire laat door de ogen van 80-jarige vakbondsleider Pepe Pinzón en jongere vakbondsleider Luis Cortéz zien dat vakbonden van levensbelang zijn, in een land waar men dagelijks geconfronteerd wordt met onrecht, repressie en rechteloosheid op de werkvloer en de plantages. 

Kijk hier alvast de trailer

Na de film leidt journalist Edwin Koopman een paneldiscussie met Marielos Loch van AMDE, een organisatie van familieleden van slachtoffers van verdwijningen. Veel slachtoffers waren betrokken bij acties tegen de uitbuiting op de suikerrietplantages in de jaren ‘80. Impunity Watch ondersteunt AMDE’s strijd voor recht en waarheid.

Toegang is gratis.  Er is koffie en thee. Eigen lunch mag genuttigd worden

Aanmelden film- en debatprogramma 

Hoofdprogramma

14.30 - 14.45

Welkom

Elles van Ark (CNV Internationaal) en Thijs Berman (NIMD)

 14.45 - 15.15

Presentatie  - Barbara Hogenboom
Veranderende relaties tussen Latijns-Amerika, VS, EU en China

Dr. Barbara Hogenboom is hoogleraar Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Centrum voor Latijns-Amerikaans Onderzoek en Documentatie (CEDLA).

Presentatie - Carlos Dada
Geopolitieke veranderingen en het effect op de rechtsstaat, media en democratie

Carlos Dada uit El Salvador is oprichter en directeur van nieuwswebsite El Faro, een toonaangevend platform voor onafhankelijke en kwalitatief hoogstaande journalistiek in Midden-Amerika. Hij is bekend vanwege zijn onderzoeken naar corruptie en geweld.

15.15 - 16.00 
Debat en reacties van kamerleden met Ruben Brekelmans, Jorien Wuite e.a.

16.00 - 16.30
Pauze

16.30 - 18.00
Breakout sessies

Ø Sessie 1 Internationale handel en mijnbouw 

Met Mario Valencia van Cedetrabajo over duurzaamheid, Joseph Wilde (onderzoeker SOMO) over mensenrechten en verantwoorde energietransitie, Sara Murawski (coördinator Handel Anders Coalitie) over de MercoSur-onderhandelingen, mensenrechten en verantwoorde energietransitie, Edwin Koopman (journalist), moderator.

Ø Sessie 2 Civic space, protest en repressie

Met de Colombiaan Milton Puertas (Citizen Diplomacy) over sancties, politiek analisten en genderexperts, Juan Melendez (NIMD El Salvador) en journalist Carlos Dada over de krimpende democratische ruimte, en Angela Rodriguez (NIMD Colombia) over protest en inclusieve democratie, Heleen Schrooyen (NIMD), moderator.

Ø Sessie 3 Rechtsstaat, staatsgreep en internationale misdaad

Met de Guatemalteekse rechtsstaatdeskundige Claudia Escobar over corruptie en straffeloosheid, de Venezolaanse politiek analiste Mariana Vahlis over de rechtsstaat en de democratische ruimte en de Nederlandse wetenschappers Kees Koonings en Julienne Weegels over de verwevenheid van bestuur, rechtsstaat en geweld, Marlies Stappers (Impunity Watch), moderator.

18.00 - 19.00
Sluiting en borrel

 

Livestream plenair hoofdprogramma

Het hoofdprogramma is maandag vanaf 14.30u ookhier via youtube livestreamte volgen.

 

Praktische informatie

Praktische informatie

Bij het filmprogramma is Nederlands de voertaal . 
Bij het debat is Engels de voertaal. 

Toegang is gratis.

Aanmelden via het formulier is noodzakelijk, ook in verband met het beperkte aantal plaatsen.

Als u met meer personen samen komt, graag elk apart aanmelden.

Adres: Nieuwspoort - Lange Poten 10 - 2511 CL Den Haag

Wij moeten ons houden aan de dan geldende coronaregels.
Momenteel geldt dat voor toegang tot Nieuwspoort een QR-code (digitaal via de CoronaCheck-app of geprint) of  een geldig herstelbewijs of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud worden getoond in combinatie met een legitimatiebewijs. 

Voor vragen: internationaal@cnv.nl  

 

Aanmelden 

Publicatiedatum 06 10 2021