DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Sta eens stil bij de makers

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer


Om te beginnen staan we op vrijdag 22 september, #blackoutfriday, echter stil. We zwijgen bij het lijden van vrouwen die niet veilig zijn op hun werkplek in kledingfabrieken, die kampen met intimidatie, discriminatie en geweld op de werkvloer. We staan stil bij werknemers in zoveel bedrijven die niet vrij zijn om zich te organiseren en om lid te worden van een vakbond.

Het kan anders!

Daags daarna, 23 september, laten we samen de stem van de kledingmakers horen.

We laten ook horen dat het anders kan, dat er bedrijven en fabrieken zijn die wél goed bezig zijn en willen werken aan veilige arbeidsomstandigheden.


Voorzitter van de werknemersgroep in de ILO en speciaal adviseur van de FNV-voorzitter Catelene Passchier: “Ook in Bangladesh verdienen de kledingarbeiders een schreeuw om aandacht, de vakbonden hebben nog steeds nauwelijks toegang tot fabrieken om hen te organiseren en versterken. Aan de andere kant zijn diezelfde bonden dankzij onze steun en die van de internationale vakbeweging nu betrokken in een tripartite overleg om de arbeidswet te verbeteren, een bewijs dat onze aandacht weldegelijk een verschil maakt.”

De #TOGETHERWESPEAK campagne vindt plaats aan de vooravond van de tweede verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Deze 17 doelen vormen samen een agenda tot 2030 op het gebied van armoedebestrijding en milieubescherming, die is aangenomen door de Verenigde Naties op 15 september 2015.

Het strategisch partnerschap is een initiatief van Fair Wear Foundation, Mondiaal FNV, CNV Internationaal en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een innovatief programma gericht op verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.

Publicatiedatum 20 09 2017