DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Bonden op de bres voor gearresteerde vakbondsleiders in Bangladesh

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

Op donderdag 16 februari organiseren de internationale vakbonden IndustriALL en UNI een actiedag tegen de arrestatie van 26 vakbondsleiders, activisten en arbeiders in de textielsector van Bangladesh. De FNV, CNV en de Schone Kleren Campagne bieden samen een brief aan bij de Ambassade van Bangladesh in Den Haag.

Arend van Wijngaarden, vicevoorzitter CNV is hierbij aanwezig namens het CNV: “Vakbonden spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden. In Bangladesh is deze verbetering heel erg hard nodig en juist daar worden vakbonden nu buiten spel gezet. Dat mogen we niet laten gebeuren.” In de brief pleiten de organisaties voor de vrijlating van de gearresteerden.

Betere arbeidsomstandigheden en hoger loon

Op 12 december 2016 gingen diverse textielarbeiders vreedzaam de straten op van Ashulia, een kleine wijk in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Zij protesteerden tegen de slechte arbeidsomstandigheden en eisten een hoger minimumloon van 190 euro per maand. Het huidige minimumloon van de textielarbeiders bedraagt 68 euro per maand en is voor velen van hen veel te weinig om fatsoenlijk te kunnen leven. De overheid van Bangladesh reageerde hardhandig op de staking en fabriekseigenaren willen het minimumloon niet verhogen, dit terwijl de kosten van basisbehoeften, medische zorg en huur alsmaar toenemen.


Bangladesh kledingfabriek vrouw weeft

Arrestaties en ontslagen

Na de staking van december volgde massale repressie waarbij zo’n 1600 werknemers zijn ontslagen en op een zwarte lijst gezet. Windy Apparels Ltd en Fountain Garments Ltd , 2 fabrieken die door de stakingen zijn getroffen hebben aanklachten tegen 239 werknemers ingediend. Een andere fabriek, Hemeem Group, heeft meer dan 1000 werknemers aangeklaagd. Zowel vakbondsleiders en textielarbeiders zijn gearresteerd en verzoeken om hen op borgtocht vrij te laten zijn onmiddellijk afgewezen.

Behalve een actiedag zijn de internationale bonden ook met een petitie gestart.

Meer informatie

Publicatiedatum 15 02 2017