DonerenNieuwsbrief
Home

Aanpak uitbuiting vanilleboeren noodzakelijk

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Merendeel boeren kan gezin niet onderhouden ondanks recordprijs vanille

Fairfood en CNV Internationaal hebben twintig internationale bedrijven opgeroepen om een einde te maken aan de armoede onder vanilleboeren in Madagaskar. Hoewel de prijs van vanille op recordhoogte is van €430 per kilo, leeft meer dan driekwart van de vanilleboeren op het eiland ten westen van Afrika onder de armoedegrens (<€1,90 per dag).

Fairfood vraagt multinationals om de aanbevelingen op te volgen uit 'Bittersweet vanilla', een rapport dat door Fairfood is opgesteld in opdracht van CNV Internationaal. “De trend is dat consumenten natuurlijke vanille willen. De vraag is enorm en de prijs ongekend hoog, maar boeren in Madagaskar kunnen niet eens hun gezin onderhouden. Daarnaast is hun veiligheid in het geding omdat vanillediefstal en beroving toenemen. De aangeschreven bedrijven kunnen dit op korte termijn veranderen,” aldus directeur Sander de Jong van Fairfood.

“Vanilleboeren zijn amper georganiseerd en staan daardoor vrijwel machteloos,” zegt Marie José Alting von Geusau van CNV Internationaal. “We willen ze ervan overtuigen om zich aan te sluiten bij de lokale vakbonden, zodat ze fatsoenlijke werk- en leefomstandigheden kunnen afdwingen.”

Problemen in de vanillesector

Zo'n 70% van de wereldwijde vanilleproductie komt uit Madagaskar. Ongeveer 80.000 vanilleboeren telen vanille, vaak op moeilijk bereikbare plekken in de Sava-regio. Zij zijn nauwelijks georganiseerd in vakbonden of coöperaties en hun onderhandelingspositie is slecht. Ze zijn onbekend met de vanillemarkt en ook is er weinig kennis over opslag, transport en financiën. De prijs van vanille is zeer grillig (schommelingen tussen 20 en 200 dollar per kilo in de afgelopen vijf jaar). Nu de vanilleprijs op recordhoogte is, neemt het aantal (gewelddadige) berovingen en diefstal van vanille dramatisch toe.

Route naar leefbaar inkomen

Fairfood en CNV Internationaal hebben de markt en de misstanden rondom vanille in kaart gebracht en onderzocht hoe deze opgelost kunnen worden. De bevindingen staan beschreven in het onderzoeksrapport “Bittersweet vanilla – The unsavoury story of vanilla farmers in Madagascar’s Sava Region”.

De organisaties roepende belangrijkste spelers in de internationale vanillemarkt op om de veiligheid, werkomstandigheden het inkomen van de Malagassische boeren te verbeteren. Als inkopende partij hebben deze multinationals de macht om deze duurzame verbeteringen op korte termijn te realiseren.

Bittersweet vanilla | The unsavoury story of vanilla farmers in MadagascarVerder lezen: Het verhaal van de vanilleboeren op Madagascar

Publicatiedatum 20 12 2016