DonerenNieuwsbrief
Home

Sustainable textile lab over leefbaar loon

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Nog veel stappen nodig voor echt duurzame toeleveringsketen

De Sustainable Textiles Labs is een serie korte seminars voor de textiel- en kledingsector. Het doel is initiatieven te ontwikkelen om de leveringsketen voor (Nederlandse) merken en -winkels duurzamer te maken. Het 'Plan van Aanpak verduurzaming Nederlandse textiel- en kledingsector' en CNV Internationaal waren betrokken bij het derde Sustainable Textiles Lab. Een leefbaar loon voor iedereen, dat was het thema van het derde Sustainable Textile Lab met meer dan 70 professionals uit de kleding- en textielbranche. Jos Huber die namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken deelnam aan de bijeenkomt noemde het streven van het Plan van Aanpak, dat 120 Nederlandse bedrijven leefbaar loon hebben doorgevoerd in hun toeleveringsketen in 2020, zeer ambitieus. “Er moeten nog veel stappen gezet worden” . Het doel van deze labs is om bedrijven te inspireren en informeren, maar vooral ook te stimuleren om concreet actie te ondernemen om dat doel te bereiken. Partijen die actief werken aan leefbaar loon deelden hun inzichten via verschillende sessies:

H&M - lonen moeten collectief worden uitonderhandeld

H&M heeft voor haar sustainability programma’s een Fair Wage Roadmap ontwikkeld. Deze 'routekaart' houdt rekening met leveranciers, fabrieksmedewerkers, overheden en ook andere merken. Elin Åström legde uit dat een goede dialoog met fabrieken cruciaal is. H&M werkt met lokale vertegenwoordigers, wat deze dialoog eenvoudiger maakt. De dialoog is gunstig voor beide partijen en helpt bij het duidelijk krijgen van de belangen van producenten. Om op dit gebied vooruitgang te boeken, legt H&M geen loonhoogte op aan de fabrieken. De lonen moeten collectief worden uitonderhandeld. Wat H&M wel kan doen en ook doet, is een eerlijke partner zijn, door bijvoorbeeld de productie van tevoren te plannen. Het doel is om dit jaar 60 fabrieken bij het project te betrekken en het initiatief dan verder uit te breiden. Een van de uitdagingen hierbij is ervoor te zorgen dat iedereen zich bij het proces betrokken voelt, omdat de culturen enorm uiteenlopen. Het communiceren van de resultaten is nog steeds lastig.

Expresso Fashion werkt aan pilot met FWF en CNV Internationaal in Macedonië

Expresso is al sinds 2004 lid van de Fair Wear Foundation. Het modemerk vindt het belangrijk om samen te werken met fabrieken die niet alleen het minimumloon betalen, maar een leefbaar loon. In 2012 nam Expresso samen met een van hun vaste leveranciers uit Macedonië, waar ze een aandeel in hebben van 30%, deel aan een pilot van de Fair Wear Foundation en CNV Internationaal. Bij aanvang van het project werd veel van beide partijen gevraagd: de leverancier moest transparant werken en het bestuur van Expresso moest zich volledig inzetten, lichtte Marieke Weemaes toe. Een eerste evaluatie gaf aan dat de productiviteit niet veel verbetering nodig had. In 2014 bleek uit de pilot dat de salarissen met 1 cent per minuut moesten worden verhoogd. De Fair Wear Foundation controleert of het geld ook daadwerkelijk bij de werknemers van de fabriek terechtkomt. Streven naar een leefbaar loon verbetert niet alleen de kwaliteit van het leven van de werknemers, maar komt ook de kwaliteit van de producten ten goede. Voor Expresso is het nog geen best practice, maar ze zijn op de goede weg. Indien het bedrijf een groter aandeel zou hebben in de fabriek, zou het makkelijker zijn om te ijveren voor een leefbaar loon, maar het vereist ook enig onderzoek naar wat het merk belangrijk vindt wat betreft kwaliteit, prijs en sociale omstandigheden.

Fair Wear Foundation ontwikkelde Fair Wage Ladder Tool met CNV Internationaal

"Als je tien mensen vraag wat een leefbaar loon is, krijg je tien verschillende antwoorden.", aldus Erica van Doorn van Fair Wear. Voor FWF moet een leefbaar loon voor een werknemer voldoende zijn om in de eigen behoeften en die van hun gezinnen te voorzien, zoals eten, onderdak, vervoer, kleding, onderwijs voor de kinderen en gezondheidszorg. De mededingingswetgeving die loonafspraken tussen fabrieken verbiedt, en problemen bij het uitwerken van de kosten, maken het bepalen van een leefbaar loon lastig. Ook is het idee niet zaligmakend. Merken en fabrieken moeten de handen ineen slaan en samenwerken aan dit onderwerp. Een van de belangrijkste succesfactoren is om het management/CEO ervan te overtuigen echt werk te maken van een leefbaar loon. De Fair Wear Foundation heeft met CNV Internationaal het initiatief genomen voor de Fair Wage Ladder een methode om stap voor stap aan leefbaar loon te werken.

Solidaridad

Solidaridad deelde ervaringen met de standaard Fair Wage Methode. In China is samen met twee merken een pilotproject gestart, om de Fair Wage Method te testen.

Debat

Het tweede deel van het evenement bestond uit een levendig debat in “ Lagerhuisstijl” , onder leiding van Gijs Weenink (Debat Academy). Bij dit debat werden scherpe stellingen over leefbaar loon behandeld. Het Lab Panel voor dit deel van de middag bestond uit Jolande Sap (Nederlands Nationaal Actieplan) en Anne van Lakerveld (Schuttelaar & Partners). De winnaars van het debat gaven de meest praktische antwoorden die kunnen worden vertaald naar acties. Jolande Sap, van het Nederlands Nationaal Actieplan, riep de merken op zich niet te verliezen in alle verschillende methodes maar om ook actief mee te doen aan de werkgroep leefbaar loon en de andere werkgroepen de van het Nederlandse Nationaal Actieplan.

Tips:

Publicatiedatum 01 09 2015