DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Geweld tegen vrouwen op de werkvloer

Voor Werelddag voor Fatsoenlijk Werk 2015 heeft CNV Internationaal een onderzoeksrapport uitgebracht over geweld tegen vrouwen op de werkvloer. De situatie van werkende vrouwen in vier landen op vier continenten werd onderzocht. De uitkomsten zijn voor CNV Internationaal aanleiding om te pleiten voor betere internationale regelgeving om de problemen te kunnen aanpakken.

CNV Internationaal heeft uitgebreid onderzoek gedaan in vier landen op vier continenten:

  • Honduras (Latijns-Amerika)
  • Indonesië (Azië),
  • Moldavië (Oost-Europa)
  • Benin (Afrika).

De resultaten zijn in aanloop naar World Day for Decent Work gepresenteerd aan Sharan Burrow, secretaris generaal van de internationale vakbondsorganisatie ITUC. Sharan Burrow ontving het rapport uit handen van CNV vice-voorzitter Arend van Wijngaarden.

Betere handhaving en cultuurverandering

Een belangrijke conclusie van het rapport is dat er in sommige landen weliswaar reeds wetgeving is, maar dat de handhaving ervan erg zwak is. Daar is het de uitdaging om de wetgeving juist beter in de praktijk te brengen. "Maar er is ook een cultuurverandering noodzakelijk", benadrukt Van Wijngaarden. "Vrouwen durven de formele weg niet te bewandelen. Enerzijds is dat omdat ze, treurig genoeg, aan geweld en intimidatie gewend zijn geraakt. Anderzijds zijn ze bang voor de uiteindelijke consequenties die een melding kan hebben; je staat hoe dan ook op straat.”

Van Wijngaarden pleit daarom de komende dagen op het congres van de Internationale vakbeweging ITUC voor betere internationale regelgeving om geweld tegen vrouwen op de werkvloer aan te pakken. “De ILO - de Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties - zou deze regelgeving moeten maken.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en lokaal door de Wage Indicator Foundation.

CNV Internationaal onderzoeksrapport Violence against women at the workplace (slideshare)

ITUC campagne over geweld tegen vrouwen op de werkvloer ITUC Website

Voor Werelddag voor Fatsoenlijk Werk 2015 heeft CNV Internationaal een onderzoeksrapport uitgebracht over geweld tegen vrouwen op de werkvloer. De situatie van werkende vrouwen in vier landen op vier continenten werd onderzocht. De uitkomsten zijn voor CNV Internationaal aanleiding op te pleiten voor betere internationale regelgeving om de problemen te kunnen aanpakken.

Publicatiedatum 07 10 2015