DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Kamerleden in gesprek over vrede met Colombiaans vakbondsleider

Julio Roberto Gomez Esguerra was eind 2015 op bezoek bij CNV Internationaal. Tijdens zijn bezoek had de vredesstrijder ook een gesprek met de Tweede Kamerleden John Kerstens en Roelof van Laar (beiden PvdA) over de situatie in Colombia.

“We vonden het van groot belang om Nederlandse parlementsleden in gesprek te laten gaan met Julio Roberto, juist omdat hij de stem van zoveel Colombianen vertolkt”, aldus Marionne Lips namens CNV Internationaal.

Wederopbouw na burgeroorlog

“Het accent in de relatie tussen Nederland en Colombia is de laatste jaren verschoven van hulp naar handel en deze handel wordt komende jaren sterk geïntensiveerd. Toch wil dit nog niet zeggen dat het daarmee vanzelf goed komt met de wederopbouw van het land waar zo lang een burgeroorlog heeft gewoed.

Dus we wilden laten zien dat de steun van Nederland aan het vredesproces enorm hard nodig is.” Volgens CNV Internationaal is deze boodschap goed overgekomen. Marionne Lips: “We hopen dat de uitkomst van het gesprek en de nieuwe kennis die deze parlementariërs hebben opgedaan, worden meegenomen in de verdere plannen van Nederland met Colombia.”

Vrede kun je niet tekenen, vrede moet je bouwen

Julio Roberto Gomez Esguerra vond het gesprek met beide parlementsleden zeer waardevol: “Internationale steun voor het vredesproces is heel hard nodig, niet alleen nu maar ook na het tekenen van de vredesakkoorden. Want dan begint het bouwen aan de vrede pas.”

Interview Julio Roberto Gomez Esguerra "zonder de oorlog was Colombia een welvarend land geweest"EU-Colombia - Handelsverdragen in praktijk

Publicatiedatum 08 11 2015