DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Geven en nemen in Cambodja

CNV algemeen secretaris Pieter de Vente maakt deze week kennis met vakbondswerk in Cambodja en deelt zijn ervaringen. In aflevering 3 ontmoet hij werkgeversorganisatie CAMFEBA.

We spreken met de algemeen secretaris, mevrouw Sandra d'Amico. Zij is van oorsprong Zuid-Afrikaans en sinds 10 jaar werkzaam in Cambodja. Sinds ongeveer 6 jaar werkt zij voor CAMFEBA. Zij heeft deze organisatie als het ware opgebouwd. CAMFEBA vertegenwoordigt alle sectoren. Er zijn verschillende afdelingen. Sandra d’Amico vertelt dat op dit moment de focus vooral ligt op de thema’s Werk en Sociale Zaken. Het is een bijzonder openhartig gesprek.

Zorgen over het land en de economische ontwikkeling

CAMFEBA maakt zich grote zorgen over het land en over de economische ontwikkeling. Men is bang dat de groei zal stoppen en dat is niet goed voor het land en ook niet goed voor de werkgelegenheid. CAMFEBA vindt dat de vakbonden (ook CNV-partnervakbond CLC) veel stakingen organiseren. Bij de werkgevers is niet altijd duidelijk wat daarvan de reden is. In de arbeidsconflicten gaat het vaak over lonen. Afgelopen jaren zijn de lonen geleidelijk gegroeid, terwijl de productiviteit achterblijft. Het grote aantal wettelijke vrije dagen (27 nationale feestdagen en 18 dagen verlof) draagt daar aan bij. Al wordt er in veel sectoren 6 dagen per week gewerkt. Met de toeslagen, voor o.a. maaltijden en reiskosten, vindt Sandra d'Amico de lonen niet echt laag, vergeleken met de regio. Daarnaast moet Cambodja volgens haar oppassen. Door deze ontwikkeling dreigt het voordeel van het lage lonenland te vervallen. Dat is niet goed voor de economie. Wel voor andere goedkope landen in de regio. Die nemen de productie uiteraard graag over, zeker in de textielsector.
Op bezoek bij algemeen secretaris Sandra d'Amico (midden) van werkgeversorganisatie CAMFEBA

Loonafspraken via cao's juist als conflicten dreigen

d'Amico hecht belang aan loonafspraken via CAO's, in plaats van loonmaatregelen, ook en juist wanneer er conflicten dreigen. Daarnaast zijn er wel veel vakbonden in Cambodja.  Voor de werkgevers zou dat wat minder mogen: vandaar dat zij de nieuwe wet inzake regulering van de vakbonden steunen. Meer samenwerking tussen de bonden zou volgens hen zeker helpen. Daarnaast verwacht Sandra d’Amico van de vakbonden dat zij een visie hebben die breder de economische belangen van het land meeneemt. Zij staat open voor meer samenwerking met vakbonden, zoals de CLC, en is bereid hier met hen verder aan te werken." Pieter de Vente
Phnom Penh, 15 januari 2015 Pieter de Vente is algemeen secretaris van CNV Vakcentrale en vanuit die hoedanigheid voorzitter van Stichting CNV Internationaal. Voor het eerst maakt hij kennis met het vakbondswerk en de vakbondscollega’s ter plekke. Deze week is hij in Cambodja. Voorgaande berichten uit Cambodja:Lef en doorzettingsvermogen in de cementfabriek Ogen en oren tekort  Cambodjaanse vakbonden verder onder druk

Publicatiedatum 15 01 2015