DonerenNieuwsbrief
Home

Arrestaties bij Cambodjaanse schoenfabriek

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer
WalMart leverancier weigert achterstallige lonen te betalen ondanks vonnis
Arrestaties bij WallMart leverancier Cambodja

Ingehuurde “bewakers” van de Cambodjaanse fabriek Juhui Shoe Company Ltd - dat schoenen fabriceert voor WalMart - sloegen met stokken in op werknemers die vreedzaam actie voerden voor hun rechten. Zo werd een relletje georganiseeerd en kon de politie een aantal vakbondsleiders, arbeiders en omstanders arresteren. De relschoppers bleven buiten schot. Juhui Shoe heeft een Taiwanese eigenaar en levert schoenen aan WalMart. Vijf van de arrestanten werden een dag later vrijgelaten. Vijf anderen worden nog vastgehouden. De Coalition of Apparel Workers Democratic Union (C.CAWDU, de textielbond die partnerorganisatie is van CNV Internationaal vertelt dat het gaat om vakbondsleider Kun Sokhom, 3  werknemers: Ma Sareiam, Kang Savuth, Bean Sarim, en een chauffeur, Net Pisey.

Wat vooraf ging

Verduistering van lonen

Bovendien is het bedrijf door de rechtbank veroordeeld vanwege de verduistering van de lonen van de 1000 werknemers. Het bedrijf weigert echter dit vonnis na te leven en zet werknemers onder druk. Leden van vakbondsorganisatie C.CAWDU worden gediscrimineerd en hun rechten geschonden.

Hoge nood

Arbeiders van de Juhui Footwear Factory Co. Ltd. hebben al twee maanden een arbeidsconflict met de directie. Zo is er slechts 1 kaart per 30 of zelfs 60 arbeiders om naar het toilet te gaan. En arbeiders krijgen maar 2 tot 5 minuten om naar het toilet te gaan, terwijl het in zo’n grote fabriekshal uiteraard wel even lopen is om het dichtstbijzijnde toilet te bereiken. Wilt u hen steunen? Teken dan hier de online brief

Publicatiedatum 05 11 2014