DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Colombiaanse Miryam Luz Triana genomineerd voor Arthur Svensson prijs

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer
De Arthur Svensson prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden opkomt voor de rechten van werkenden.

Vanwege haar uitzonderlijke inzet voor arbeidsrechten in Colombia heeft CNV Internationaal Miryam Luz Triana Alvis genomineerd voor de Arthur Svensson prijs voor vakbondsrechten. Inmiddels is bekend dat de Arthur Svensson award 2014 is toegekend aan de vakbondsleider Napoleón Gómez Urrutia, leider van "Los Mineros" de Mexicaanse vakbondsorganisatie voor de metaal en mijnbouw sector.

Eerste vrouw uit Latijns-Amerika

Door haar inzet voor mensenrechten en arbeidsrechten is Miryam Luz Triana Alvis een voorbeeld voor velen in Colombia. Ze was nog maar jong toen ze haar leven wijdde aan vakbondswerk, ook al heeft dit tot gevolg dat haar eigen leven voortdurend in gevaar is. Door de jaren heen heeft ze zich ontwikkeld tot een toegewijd en sterk vakbondsleider. Ze kiest altijd voor de weg van de sociale dialoog om problemen op te lossen en zet zich met al haar energie in tegen straffeloosheid en voor de rechten van de meest kwetsbare mannen en vrouwen in Colombia .

Miryam Luz (l) met Elsa Páez die afgelopen maand ternauwernood ontsnapte aan een aanslag op haar leven Miryam Luz geeft een stem aan diegenen die zelf geen stem hebben. Zij speelt een belangrijke rol in het organiseren van werknemers in de informele economie en de beroepsopleiding aan jonge vrouwen in arme wijken van Bogota . Miryam Luz zet zich voortdurend en met succes in voor gendergelijkheid en de rechten van vrouwen, zowel binnen als buiten de vakbeweging . Ze organiseert opleidingen voor vrouwelijke leiders, zorgt voor de integratie  van vrouwen in vakbondsactiviteiten, en komt op voor de rechten van vrouwen in kwetsbare situaties . Zij is de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de CGT Colombia en is zowel op nationale als internationaal terrein een voorbeeld van de kracht van vrouwen in een constructieve ( sociale ) dialoog. Colombia is een van de gevaarlijkste landen voor actieve vakbondsleden . In de afgelopen vier jaar werden minstens 144 vakbondsmensen vermoord. In 2013 hebben zes CGT vakbondsleden hun leven verloren. Veel leiders en leden van de CGT hebben dagelijks te maken met bedreigingen. Deze bedreigingen komen van de kant van (para)militairen en de gewapende guerrilla -groepen. Miryam Luz Triana Alvis zal nooit buigen voor geweld of bedreigingen. Onder haar leiding is de CGT uitgegroeid tot een zeer sterke en onafhankelijke vakorganisatie, met meer dan 800.000 leden.
Miryam Luz in gesprek met Nederlandse parlementsleden over de noodzaak van sociale paragrafen in vrijhandelsakkoorden Voor het bevorderen van het vakbondswerk en de Decent Work Agenda in Colombia en Latijns-Amerika benut zij volop de waarden en de kracht van het internationale netwerk en slaagt zij erin om relaties met vakbonden en NGO's over de hele wereld te intensiveren.

Een grote simulans

In een reactie geeft Miryam Luz Triana aan de nominatie als een grote stimulans voor haar werk te beschouwen:  "Vrienden van het CNV, duizend maal dank dat jullie mij hebben genomineerd, dit is een grote stimulans voor onze organisatie en voor mij in het bijzonder. Wat zeker is, is dat deze nominatie me heeft gestimuleerd om mijn werk nog beter te doen, elke werkdag weer, duizend maal dank!" In 2012 was de winnaar van de Arthur Svensson prijs de Cambodjaanse vakbondsorganistie van werknemers in de kledingfabrieken C.CAWDU (ook een partnerorganisatie van CNV Internationaal).

Bekijk ook:

Over de CGT en de mensenrechten in Colombia (youtube engelstalig) Wat doet de CGT voor werkenden in Colombia (youtube engelstalig)

Publicatiedatum 17 03 2014