DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Speeddate Ghanese jongeren

Lobbytraining jeugdwerkeloosheid samen met Plan Nederland

"De training door de medewerkers van het CNV was echt heel goed. Het is hun werk dus zij weten hoe je de lobby voor een project aanpakt. Het was praktisch en ik heb er duidelijker inzicht door gekregen", reageert Gifty. Deze jongere is betrokken bij een project van Plan Nederland in het Westafrikaanse Ghana. Ze was begin april in Nederland voor uitwisseling en training. Aansluitend op de training was er een speeddate sessie bij Coffeemania (pal naast station Utrecht Overvecht). Marionne Lips van CNV Internationaal: "De speeddate liep ook als een trein.  Tandu, Tenisha en Gifty bestookten de mensen van CNV Jongeren, CNV Onderwijs en CNV Vakcentrale met hun vragen.

Shea noten

Tandu werkt voor Plan in het noorden van Ghana met jonge vrouwen die door kleinschalige teelt van Shea noten in hun levensonderhoud proberen te voorzien. Ze worden uitgebuit door de tussenhandel, krijgen veel te weinig betaald en hebben geen cao. Dus, hoewel er wereldwijd veel vraag is naar cacaoboter (gemaakt van Shea noten) , slagen ze er daardoor toch niet in een fatsoenlijk inkomen te verdienen.

Lobby

De gezamenlijke inzet voor Decent Work (fatsoenlijk werk) in het noorden van Ghana was de aanleiding voor Plan Nederland en CNV Internationaal om deze uitwisseling op touw te zetten. CNV Internationaal steunt in Ghana het werk van vakbondsorganisatie GFL. Deze vakbond wil de situatie verbeteren door met de jongeren een lobby te starten om de jeugdwerkloosheid op de agenda te krijgen bij de Ghanese overheid.

Tegenbezoek

Inmiddels zijn de Nederlandse jongeren ook naar Ghana gereisd. Lees hun blogs op 

Publicatiedatum 21 05 2013