DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Echt duurzaam is sociaal

Op 10/10 is het de Dag van de Duurzaamheid. Gelukkig hebben we steeds meer aandacht voor de duurzaamheid van onze voedselproductie. Want wij genieten van sappige ananas en heerlijke chocola. Maar onder welke omstandigheden werken de mensen die ervoor zorgen dat wij deze tropische producten hier kunnen eten? Echt duurzaam is de productie pas als die ook sociaal verantwoord gebeurt.

CNV Internationaal werkt aan het verbeteren van de rechten van werknemers en arbeidsomstandigheden aan het begin van de voedselketen. Daarbij werken we samen met lokale vakbondsorganisaties, zoals bijvoorbeel de GFL in het Westafrikaanse Ghana.

Wat zijn de voornaamste obstakels voor sociaal verantwoord duurzaam werk? En wat kunnen consumenten daaraan doen? Ellis Koomson van vakbond GFL uit Ghana vertelt dat landarbeiders weliswaar volgens de wet het recht hebben om zich te organiseren, maar intimidatie en ontslag riskeren als ze zich aansluiten bij een onafhankelijke vakbond.

Vakbondsorganisatie GFL organiseert werknemers op de cacaoplantages

"Ook tegen misstanden op het werk durven mensen niet te protesteren uit onzekerheid over hun baan. De rechtspraak in Ghana functioneert veel te langzaam. Wie wel een proces durft aan te spannen, moet eindeloos wachten op een uitspraak".

Op de vraag wat consumenten hieraan kunnen doen reageert Koomson dat consumenten geen producten moeten kopen van bedrijven die de mensen- en vakbondsrechten niet respecteren.

"Om de landarbeiders te steunen, moeten consumenten zoveel mogelijk protest aantekenen". Koomson ziet online  campagnes en social media daarbij als doeltreffend middel. Als Nederlandse consumenten kunnen we door onze keuzes in de winkel bijdragen aan sociale duurzaamheid op de plek waar ons voedsel groeit. En zo steunen we werknemers die zich in een kwetsbare positie bevinden.

Meer over

  • werken in Ghana

  • duurzaam ondernemen

 

Publicatiedatum 10 10 2012