DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Veilig rijden dankzij CAO bijdrage

Mijn broer is omgekomen bij een ongeluk omdat hij zonder bescherming reed, vertelt Erik Foko uit Kameroen. Dus ik weet hoe belangrijk het is dat ik nu veilig rij met helm, reflecterend vest en veiligheidslaarzen. Ik merk dat ik beter communiceer met andere weggebruikers omdat ik nu de verkeersregels ken. Ik nodig mijn collega’s uit om ook hier de cursus te volgen.

Erik Foko is een van de Taxi moto chauffeurs in Kameroen die nu veiliger rijden dankzij een bijdrage uit de CAO Stads- en Streekvervoer.

Druk en chaotisch

 Bij verkeersongelukken komen elke maand minstens 6 taxi moto rijders om het leven in Douala, de grootste stad van Kameroen. Het verkeer in deze stad die 2 miljoen inwoners telt, is druk en chaotisch. Er zijn wel zo’n 20.000 taxi-moto rijders. De meesten kennen de verkeersregels echter niet en dragen geen helmen en geen veiligheidshesjes.

Ik communiceer in het verkeer

"Ik merk dat ik dankzij deze training op straat beter communiceer met andere weggebruikers en automobilisten", vervolgt collega taximotorijder Thierry Bayenne. "En de andere chauffeurs reageren ook beter met problemen op straat. Het mooie is dat er ook al een tiental taximoto chauffeurs dankzij dit diploma overgestapt zijn van de motor op een echte taxi en dus zowel een beter inkomen als betere arbeidsomstandigheden hebben. Het trainingscentrum is echt het middelpunt van onze vakbond, van waaruit we oplossingen bieden voor de problemen van onze leden.

Helm en hesje verplicht

De overheid is wel bezig het verkeer in Douala beter te regelen.Taxi-moto berijders zijn officieel wel verplicht een helm en een hesje te dragen en moeten in het bezit zijn van een rijbewijs. Maar in praktijk worden deze regels meestal niet of slecht nageleefd.

"Ik ben sinds twee weken bezig met de rijlessen hier," vertelt mevrouw Annick Ngo Unkap', "Ik heb er voor gekozen om hier rijlessen te volgen vanwege de goede instructeurs, omdat het goed geregeld is en omdat de kosten redelijk zijn".

Niet verzekerd rondrijden

Veel taxi-moto rijders hebben zelf geen motor maar huren die van lokale werkgevers. Ze verdienen maar weinig en rijden daarom noodgedwongen veel te veel uren achter elkaar. De verplichte vergunningen zijn vaak niet goed geregeld waardoor ze problemen krijgen met de politie. De werkgever zorgt bovendien meestal niet voor de benodigde uitrusting (helm en hesje) of de mototaxirijders gebruiken ze niet.

Daarnaast zijn ze niet verzekerd voor ongevallen via hun werkgever. De meeste taxi-moto rijders kennen hun rechten, plichten en de verkeersregels niet goed. Dit maakt hun positie zwak ten opzichte van werkgevers en politie.

Rijschool voor taxi-moto rijders

Door een zeer welkome bijdrage uit de CAO Stads en Streekvervoer die is afgesloten door CNV Vakmensen kan de transportbond van de USLC werken aan verbetering van de arbeidsrechtensituatie en veiligheid van deze taxi-motorijders. De bond heeft een trainingsprogramma opgezet, een informatiecampagne uitgevoerd en er is een rijschool gestart voor taxi-moto rijders.

"Dankzij dit project en dankzij al onze inspanningen, hebben we nu een goed functionerend trainingscentrum, vertelt trainer Jean Paul Jetna. "40 personen hebben inmiddels zelfs al hun autorijbewijs gehaald, onder wie 10 vrouwen."

Gevarendriehoek

"Ik voelde me zo trots dat een chauffeur die hier zijn diploma gehaald heeft me vertelde over een ongeluk bij de gevaarlijke Bessenué kruising, vervolgt trainer Jean Paul Jetna. " Enkele taximotochauffeurs raakten betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen die op het kruispunt stilstond met pech, maar hij had wel op de gevarendriehoek gelet en kon het ongeluk ontwijken.”

De verwachting is dat het aantal ongevallen door de training in verkeersregels en het dragen van helmen uiteindelijk flink zal dalen. Bovendien worden de rechten van taxi-moto rijders beter gerespecteerd doordat zij zich organiseren in een bond en hun rechten en plichten beter kennen.

Behalal Ulrich heeft zijn rijbewijs inmiddels gehaald "Dankzij de training bij de vakbond heb ik nu mijn rijbewijs. Ik rij veiliger met een helm en een lichtgevend veiligheidsvest zodat ik ’s avonds beter zichtbaar ben voor andere voertuigen."

CNV Internationaal steunt in Kameroen het werk van de  Kameroenese vakcentrale "Union des Syndicats Libres de Cameroen" (USLC), de enige (politiek) onafhankelijke vakcentrale dit West-Afrikaanse land.

Dit project was mogelijk dankzij de bijdrage uit de CAO Stads- en streekvervoer in het kader van een zogeheten afspraak over Internationale Collegialiteit in CAO's.

Publicatiedatum 08 05 2012