DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Bestuurder CNV Onderwijs midden in lerarenstaking Benin

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

'Indrukwekkend’, vond Cees Kuiper bestuurder van CNV-onderwijs, zijn recente bezoek aan het Afrikaanse Benin. ‘Het is een straatarm land, met grote verschillen in rijkdom – als je daar van mag spreken – tussen de steden en het platteland. Daar was het soms van een verbijsterende primitiviteit.

Kuiper was in Benin om vanuit zijn deskundigheid als onderwijsbestuurder deel te nemen aan de partnerconsultatie door CNV Internationaal die gehouden werd in de stad Grand Popo en mocht daar ook het openingswoord voeren. CNV Internationaal steunt in deze regio organisaties van werkenden in Benin, Kameroen, Ghana, Guinee en Madagascar en Niger. Zij waren naar Grand Popo gekomen om plannen te maken en prioriteiten te kiezen voor de komende jaren.

De onderwijsbestuurder viel in Benin middenin een staking door leraren.‘Op de staatsscholen wordt al bijna drie maanden gestaakt voor een hoger salaris. De bonden dringen tot nu toe vergeefs bij de overheid aan op onderhandelingen aan de overlegtafel zodat de leerlingen weer zo snel mogelijk naar school kunnen.

Er is nu veel sociale onrust, vooral ook omdat de regering de bonden criminaliseert.’ Kuiper werd door de onafhankelijke zender Canal 3 subiet voor de camera gehaald om zijn mening te geven over het beleid van de overheid rondom de staking in het ontwikkelingsland.

En passant bezocht hij ook enkele  scholen en een actievoerende vakbond, die via CNV Internationaal wordt gesteund. ‘De scholen die ik bezocht waren zogenaamde ‘private schools’. Daar werd niet gestaakt.’ ‘Vooral de kinderen van een blindenschool waren gek op onze badeendjes.’

Kuiper bezocht ook een blindenschool met 150 leerlingen. Hier wordt zowel basisonderwijs, vakonderwijs als middelbaar en universitair onderwijs gegeven. 

Lees meer over Benin, waar 24% van de vrouwen en 48% van de mannen kan lezen en schrijven op de landenpagina

Foto's: Cees Kuiper en CNV Internationaal

Publicatiedatum 23 03 2012