DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Overval vakbondsleider Guinee

Ahmadou Diallo, de juist verkozen nieuwe leider van vakcentrale CNTG in Guinee is gewond geraakt bij een overval. In de nacht van 7 op 8 oktober werd hij rond middernacht in zijn huis  in Ratoma overvallen door 4 gewapende en gemaskerde mannen in militair tenue. Hij slaagde erin te ontvluchten en kon de politie waarschuwen. ‘Dit is een duidelijk poging tot intimidatie, zegt de CNTG in een reactie”. Ahmadou Diallo is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen, inmiddels is hij weer thuis. Eind september was hij juist door de leden van vakbondsorganisatie CNTG gekozen tot opvolger van de populaire Rabiatou Serah Diallo.

De spanningen in Guinee nemen afgelopen maanden weer toe, in aanloop naar de verkiezingen. Jarenlang had dictator Lansana Contée de macht in handen. Zijn overlijden in 2009 bracht kansen voor democratisering, maar ook onrust. Groeiende tegenstellingen tussen de verschillende etnische groeperingen wakkeren de verdeeldheid aan. Inmiddels is er een nieuwe president gekozen. Het streven is dat er eind 2011 parlementsverkiezingen gehouden worden.

Het land is bovendien afgelopen maanden overstroomd door vluchtelingen uit buurland Ivoorkust. Vanwege de strategische ligging van Guinee aan de westkust van Afrika fungeert het ook steeds meer als doorvoerstation voor de internationale drugshandel.

Vakbonden stabiliserende maatschappelijke factor
De samenwerkende vakbondsorganisaties vormen een belangrijke stabiliserende maatschappelijke factor in Guinee. Afgelopen tijd kampt de CNTG met pogingen van buitenaf om verdeeldheid te zaaien binnen de organisatie. Ook  de vorige leider van de CNTG, Rabiatou Serah Diallo, raakte herhaald gewond en overleefde diverse aanslagen op haar leven.

In een reactie roept de CNTG op tot "vrede en gerechtigheid, deze praktijken herinneren aan andere tijden (de dictatuur, red.) en zijn strijdig met onze waarden.”  De vakcentrale beschouwt het recente geweld en de intimidatie als inmenging in het recht op vakbondsvrijheid. CNV voorzitter Jaap Smit heeft in een brief aan de regering van Guinee zijn bezorgdheid uitgesproken en aangedrongen op bescherming van de nieuwe vakbondsleider. CNV Internationaal steunt in Guinee het werk van vakbondsorganisatie CNTG

Publicatiedatum 11 10 2011