DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Onderdrukking Cubaanse dissidenten groeit

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

Ondanks de recente golf van vrijlatingen van prominente Cubaanse dissidenten blijven de autoriteiten de vrijheid van meningsuiting onderdrukken. De meeste vrijgekomen dissidenten worden onmiddellijk na hun vrijlating verbannen naar Spanje. Daar hebben zij nauwelijks middelen van bestaan.

18 maart is het acht jaar geleden dat 75 Cubaanse dissidenten achter de tralies verdwenen. Momenteel zitten nog drie dissidenten van deze groep onder zeer slechte omstandigheden gevangen.

Ondanks de vrijlating van 72 dissidenten neemt de repressie op Cuba de laatste tijd toe, wellicht uit angst voor de ontwikkelingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Mensenrechtenactivisten in Cuba zijn vogelvrij. Want repressieve wetten geven de Cubaanse autoriteiten de vrije hand geven om iedereen die kritiek heeft te straffen.

Huisarrest

Recent werden meer dan honderd mensen hardhandig opgepakt toen zij op 23 februari de dood van Orlando Zapata Tamayo wilden herdenken. Zapata overleed vorig jaar in de gevangenis na een langdurige hongerstaking. 50 anderen werden die dag onder huisarrest geplaatst. Gewetensgevangene Nestor Rodríguez Lobaina wordt al 3 maanden vastgehouden zonder enige vorm van proces.

“Iedere Cubaan die de autoriteiten bekritiseerd, riskeert aanhouding,” zegt Gerardo Ducos, onderzoeker voor Amnesty International.

Voedselrantsoenen gekort

Intussen gaat het economisch alleen maar slechter in Cuba. Het Cubaanse regime kan het economisch niet meer bolwerken Vandaar dat 500.000 ontslagen aangekondigd zijn van mensen die in overheidsdienst werken (in praktijk een groot deel van de arbeidsmarkt). Ook zijn inmiddels de rantsoenen voor de bevolking gekort.

Veel commentatoren houden hun hart vast voor de economische en sociale ontwikkelingen op Cuba. Ondersteunende maatregelen, zoals kredieten of een startkapitaal, zijn er niet voor de ontslagen werknemers. Bovendien moeten zij zich zien te redden op een markt waar de koopkracht extreem laag is en de mogelijkheden beperkt zijn.

Cuba platform

CNV Internationaal spant zich al jaren in om de schending van vakbondsrechten op Cuba nationaal en internationaal aan de orde te stellen, ondersteunt een niet-erkende vakbond op Cuba en familieleden van dissidenten. Daarnaast maakt CNV Internationaal deel uit van het Cuba platform, dat lobby voert richting Nederlandse overheid, bedrijfsleven en het Europees Parlement. Het Cuba platform bestaat uit IKV Pax Christi, Amnesty International, Glasnost in Cuba, Cuba Futuro en Radio Free Voice.

Publicatiedatum 18 03 2011