DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

100 jaar wereldvrouwendag

Elk jaar wordt overal in de wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Dit jaar voor de honderdste keer. Het thema  ‘De weg naar fatsoenlijk werk voor vrouwen’, is ook nu nog actueel. Jaap Smit, voorzitter van de CNV Vakcentrale: “Ruim honderd jaar later zijn er nog steeds veel vrouwen in bijvoorbeeld de internationale kledingsector die gebukt gaan onder slechte arbeidsomstandigheden.”

“Internationale solidariteit is dus van het grootste belang. En daar dragen wij samen verantwoordelijkheid voor. Als consument moeten we scherp zijn op wat voor kleding we kopen. Ik zie het als mijn plicht om vanuit de welvarende situatie waarin wij verkeren erop te blijven hameren dat we ons blijven inzetten voor andere landen, zodat ook daar gelijke arbeidsomstandigheden mogelijk worden.”

De geschiedenis van de Internationale Vrouwendag begint eigenlijk al op 8 maart 1908. Op die dag gingen Amerikaanse vrouwen in de kledingfabrieken massaal in staking. Zij eisten een achturige werkdag en betere arbeidsomstandigheden op de werkvloer.

Movies that Matter

CNV Internationaal wil ook nu aandacht voor fatsoenlijke werkomstandigheden voor vrouwen. Daarom presenteert het CNV deze maand tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag de documentaire The worker can wait., waarin speciale aandacht voor vrouwen in de kledingsector in ontwikkelingslanden wordt gevraagd.


Publieksdebat

Na afloop is Jaap Smit, voorzitter CNV Vakcentrale deelnemer in een publieksdebat: over de rol van bedrijven en vakbonden in ontwikkelingssamenwerking. De andere deelnemers aan het debat zijn Christiaan Rebergen (Millenniumdoelen Ambassadeur), Bernedine Bos (hoofd programma’s en projecten bij MVO Nederland). Het debat wordt geleid door Rindert de Groot (Coolpolitics).

Gratis kaartje bestellen

Kom ook naar Movies that Matter in  Den Haag op 27 maart 's avonds. Bestel hier: gratis kaartjes voor The Worker can wait.

Publicatiedatum 08 03 2011