DonerenNieuwsbrief
Home

ILO veroordeelt Guatemala

Nieuws

Onderzoek: De vergeten risico's van de …

Lees meer

Landen die de internationale arbeidsnormen aan hun laars lappen kunnen ter verantwoording worden geroepen op de jaarlijkse conferentie van de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN, in Geneve. Ook Guatemala kwam dit jaar aan de beurt, vanwege de vele schendingen van vakbondsvrijheid in combinatie met de straffeloosheid Er is veel mis met het respecteren van arbeidsnormen in Guatemala.
Guatemala is het op één na gevaarlijkste land ter wereld om bij de vakbond te gaan werken (na Colombia). Jaarlijks worden tientallen vakbondsleiders en militanten vermoord omwille van hun vakbondsactiviteiten.

Onwil

Bovendien heerst in Guatemala ook politieke onwil om aan deze grove schendingen ook maar iets te doen. Dit werd ook bevestigd in het laatste rapport van het comité van deskundigen, een onafhankelijk comité dat de toepassing van de ILO-normen wereldwijd bestudeerd. Dat rapport was een uitermate belangrijk objectief bewijs voor de aanklacht waarover de Commissie zich moest buigen. Internationale vakbondsorganisaties hebben heel wat lobbywerk verricht en steeds hun bezorgdheid te uiten over de situatie in Guatemala. Jammer genoeg was de EU niet bereid om een gezamenlijke verklaring af te leggen. Resultaat van al dat aanhoudende lobbywerk is  die speciale paragraaf ter veroordeling van Guatemala, die helemaal vooraan in het ILO-rapport werd opgenomen, tot grote blijdschap van onze vakbondscollega's in Guatemala.
Al jarenlang stellen de werknemersvertegenwoordigers het onrecht in Guatemala aan de kaak. Dit jaar is in het eindrapport van de conferentie een speciale paragraaf over Guatemala opgenomen. Dit is een zeldzame maatregel die enkel genomen wordt als er sprake is van politieke onwil om iets aan deze schendigen te doen. Na jaren van straffeloosheid, betekent deze speciale vermelding een belangrijke veroordeling voor Guatemala!
 
Guatemala is geen onbekende in de Commissie Normen: sinds 1991 werd Guatemala maar liefst 15 keer op de lijst gezet vanwege schendingen van arbeidsnormen.

CNV start protestactie voor vakbondscollega's Guatemala

Om de vakbondscollega’s in Guatemala te steunen start CNV Internationaal een protestmailactie waarin de president van Guatemala wordt opgeroepen een eind te maken aan de straffeloosheid in zijn land en de veiligheid van vakbondsleden te beschermen. 

Doe ook mee en stuur hier een protestmail.

En stuur dit bericht ook door naar vrienden en bekenden.

Doe mee, teken hier de protestactie

Publicatiedatum 06 07 2011