DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Nieuwe vrijlatingen in Cuba

Nieuws

Reactie Afrika-strategie: Gelijkwaardige samenwerking beter verankeren

Lees meer

De Cubaanse katholieke kerk heeft de vrijlating aangekondigd van drie politieke gevangenen. Ze horen niet bij de bekende Groep van 75, de 75 opposanten (ook vakbondsmensen) die in maart 2003 tot zeer lange gevangenisstraffen werden veroordeeld. Cuba laat hen alleen vrij op voorwaarde dat ze het land verlaten.

Van de Groep van 75 zijn sinds juli 39 gevangenen vrijgelaten. Het regime beloofde 52 gevangenen vrij te laten. Nog dertien daarvan zitten vast. Twaalf van hen willen niet vertrekken.

Berta Soler van de Damas de Blanco, de groep moeders en zusters van de gevangen dissidenten zegt dat deze vrijlatingen ‘waardevol en zeer goed zijn. Ik hoop dat nieuwe stappen volgen op het gebied van de mensenrechten.” Volgens veel dissidenten dat gebeuren voordat de Europese Unie de zogeheten Common Position evalueert. Die evaluatie van het beleid richting Cuba is voorlopig gepland voor 25 oktober.

De drie, Ciro Pérez Santana, Arturo Suárez Ramos en Rolando Jiménez zullen een dezer dagen naar Spanje vliegen. De eerste twee zijn veroordeeld vanwege 'poging tot illegale landverlating' en ' piraterij', Amnesty International beschouwt Jiménez Posada als gewetensgevangene.

Bron: Cuba weblog Meer over CNV Internaitonaal en Cuba op de landenpagina

Publicatiedatum 25 10 2010