DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Maak huishoudelijk werk schoon in Sri Lanka! Teken de petitie

CNV Internationaal start de nieuwe Campagne Schoon Werk met de lancering van de website www.schoonwerk.nl. Beweeg over de site en lees wat het betekent om je brood te moeten verdienen met huishoudelijk werk. En teken de petitie. Want er moet verbetering komen in de arbeidsomstandigheden van huishoudelijk werkers. Om te beginnen in Sri Lanka.

Daar werken vrouwen en vaak zelfs kinderen onder slechte omstandigheden in de huishouding. Zij hebben geen minimumloon, geen maximum aantal werkuren, geen contract, geen betaalde vrije dagen en zijn niet als werknemer geregistreerd. De vakbondsorganisatie NWC (National Workers Congress) vindt dat huishoudelijk werkers daar wél recht op hebben. De NWC wil daarom een petitie met zoveel mogelijk handtekeningen aanbieden bij het Ministerie van Arbeid in Sri Lanka. Het CNV vraagt uw steun voor de petitie van de vakbond NWC in Sri Lanka. De NWC wil met de petitie bereiken dat de volgende rechten voor huishoudelijk werkers wettelijk vastgelegd en gewaarborgd worden:

  • Iedere huishoudelijk werker heeft recht op één vrije dag per week, met behoud van salaris.
  • Iedere huishoudelijk werker heeft recht op het minimuminkomen.
  • Iedere huishoudelijk werker heeft recht op een contract waarin de arbeidsperiode, de datum van uitbetaling loon, en de gegevens van de werknemer worden vermeld.
  • Iedere huishoudelijk werker heeft recht op een getuigschrift bij uitdiensttreding.
  • Werkgevers hebben de plicht huishoudelijk werkers bij indiensttreding te registeren bij het Ministerie van Arbeid.
  • Als de werkgever het loon niet betaalt, zal deze een boete of gevangenisstraf opgelegd krijgen.
Vindt u ook dat er een einde moet komen aan de onmenselijke werksituatie van veel huishoudelijk werkers? Steun de huishoudelijk werkers in Sri Lanka

Let op deze campagne is inmiddels beëindigd, kijk hier voor informatie nieuwe campagne

Publicatiedatum 07 05 2007