DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Chinese vakbondsleider Yue Tianxiang wellicht eerder op vrije voeten

De Chinese vakbondsactivist Yue Tianxiang zit een gevangenisstraf van 10 jaar uit vanwege vakbondsactiviteiten die de Chinese overheid als illegaal beschouwt. Volgens de laatste berichten komt Yue Tianxiang in januari 2008 vrij. Dat is anderhalf jaar eerder dan voorzien in zijn vonnis. De Amnesty International groep Huizen zet zich al jaren in voor Yue Tianxiang. Ook het CNV tekende eerder protest aan.

‘In hoeverre de acties vanuit Nederland een rol hebben gespeeld bij het voornemen tot vervroegde vrijlating is onbekend. Het blijft natuurlijk afwachten of hij inderdaad wordt vrijgelaten. In ieder geval is deze maatregel een stapje in de gewenste richting, aldus de heer Van de Runstraat van de Amnesty-groep Huizen. Protest tegen achterstallig loon en corruptie
In 1995 is Yue Tianxiang, samen met enkele lotgenoten, ontslagen bij een transportbedrijf. Sindsdien probeert de chauffeur de rechten van ontslagen arbeiders bij de autoriteiten naar voren te brengen. Zo maakte hij aanspraak op achterstallig loon, stelde corruptie bij zijn oude werkgever aan de kaak en begon met enkele lotgenoten een nieuwsbrief. Hierbij gebruikte hij de slogan: recht op eten, recht op werk, een verwijzing naar de Chinese grondwet.

Publicatiedatum 28 03 2007