DonerenNieuwsbrief
HomeActueelNieuws

Die schöne blaue Donau - Vakbonden in stroomversnelling, Wiener weblog 1

Vier dagen congres achter elkaar in Wenen. 31 oktober eerst de opheffing van het WVA. Toen vanaf 1 november de oprichting van de nieuwe wereldclub: ITUC. Dat is veel vergaderen, veel lange speeches, veel formaliteiten. Maar daaromheen ook veel ontmoetingen. Want hoe vaak heb je zoveel vakbondsmensen uit de hele wereld bij elkaar op een kluitje? Jan Ridder, binnen CNV Internationaal verantwoordelijk voor de Afrika-projecten, doet verslag van de eerste dag.

De Donau is onze blauwe draad vandaag. Het congrescentrum ligt niet ver van deze grootse rivier. Die al veel historie zag langs stromen. En vandaag is hier weer geschiedenis geschreven: In de ochtend heeft het WVA (de CNV wereldvakbonds) organisatie zich opgeheven. De basis is gelegd voor een nieuwe wereldvakbondsorganisatie. In de middag deden de collega’s van het IVVV datzelfde. Wat je hebt - wat je krijgt
Het IVVV (de wereldorganisatie waar de FNV toe behoort) is met algemene stemmen voor opheffing. Het WVA is verdeeld over de eigen opheffing: 20 onthoudingen, 11 stemmen tegen en de overige 200 vóór. Weemoed, soms ook verdriet en zorg spreekt uit de stemverklaringen. We weten wat we hadden, we weten niet goed wat we krijgen.
 
Vrees voor gedwongen nationale samenwerking
CNV algemeen secretaris Bert van Boggelen rept er ook van in z’n speech. “Eigenlijk stemmen we met het hart tegen, maar ons hoofd zegt: we stemmen voor”. De vrees bestaat dat er door deze wereldfusie ook op national niveau onterechte druk richting meer samenwerking zal komen. Daarom pleit het CNV voor een klachtencommissie die dat soort situaties onderzoekt. Afrikaanse collega’s
’s Middags praat ik bij met verschillende Afrikaanse collega’s, met wie we een programma hebben. Dat gaat dan bijvoorbeeld over training en scholing. Ook ontmoet ik onze projectadviseur in Benin, Uzziel Twagilimana. Hij is het hoofd van het CNV projectkantoor in Benin. Dat helpt ons met het begeleiden van Afrikaanse organisaties bij de uitvoering van de programma’s. Daarnaast geeft hij hun ook algemene organisatie-adviezen.
 
Varend buffet
’s Avonds verzamelt zich de WVA-gemeenschap op een boot voor een varend buffet over de inmiddels wel heel donkerblauwe Donau. Ook daar weer veel oude en nieuwe vrienden. Uit Afrika, maar bijvoorbeeld ook collega’s van de Canadese CLAC. Die Canadezen gooien er al pratend heel wat Nederlandse uitdrukkingen doorheen. Niet verwonderlijk. Het is een bond met veel emigranten. Sommigen zijn zelf als kind naar Canada verhuisd.

  • Speech CNV Secretaris Bert van Boggelen tot WVA congres (link verwijderd)

Publicatiedatum 03 11 2006